Zi că-ți place!

Catgorie: Spectacole

Televiziunea Română – Casa de Producție a TVR

Piesa „Zi că-ți place!” a fost prezentată în avanpremieră la Cinema Studio, pe 9 ianuarie 2014, și în premieră națională, pe 13 ianuarie 2014, la ora 20.30, pe TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro.

Adaptare pentru ecran de Cornel Mihalache

Distribuție: Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivașcu, Marius Stănescu,

Constantin Cojocaru

Sunet: Valentin Bartolomeu

Coloană sonoră: Răzvan Ionescu

Montaj: Robert Kallos

Imagine: Dan Constantinescu Jr, Andrei Lupu

Decor și regie: Cornel Mihalache

„Am ales textul lui Valentin Nicolau pentru că nu e un text cuminte. Eu l-am mai schimbat puţin, pentru că e scris în perioada anilor 2000. Femeia care stă singură într-o garsonieră şi se masturbează, în spectacolul meu este mireasă… am sublimat altfel povestea. Şi nu cred că am greşit, am mers în linia personajului. Se vede că textul e scris într-o noapte. E un pretext. E scris cu furie şi cu supărare şi cu dezgust. Toţi trăim în asta zilnic. Uite ce poate să facă Parlamentul în două zile! Cum poate să întoarcă în două nopţi tot ce înseamnă democraţie şi tot ce s-a câştigat. Sunt cu toţii acoperiţi de văluri de ipocrizie pe care noi nu le vedem decât într-o criză ca asta.” (Cornel Mihalache)

„Despre proiectul acestui film am vorbit cu Cornel unsprezece ani, de la prima lui propunere, în 2002 și până în toamna lui 2013, când au început filmările. Întâmplarea face ca partea de „docu” să fi fost realizată în timpul madatului meu de PDG al TVR. Sunt secvențe de la ultima confruntare a candidaților la președinție din noiembrie 2004. Astfel, am fost implicat direct și în componenta documentară. De aceea am împărtășit imediat soluția documentării ficțiunii pentru proiectul filmului. Aveam „marfă” din realitate cu care puteam să dăm ficțiunii greutatea faptului trăit. Această formulă nu numai că nu s-a îndepărtat, dar a valorificat magistral ideea, metafora. E fabulos să trăiești senzația că nu mai știi bine cine sunt politicienii reali – Adrian Năstase sau Mircea Albulescu, și cine sunt actorii reali – Traian Băsescu, Gigi Becali sau Constantin Cojocaru ori George Ivașcu? Spendid, acest transfer în ambele sensuri între ficțiune și realitate.” (Valentin Nicolau)